banner
Вести Detalji

Које врсте димера постоје?

Димери се могу класификовати према начину управљања и примени. Према методи управљања, могу се поделити на отпорни димер, димер за регулацију напона, димер реактансе магнетног појачала и електронски диммер; и интегрисани систем контроле дневног светла.

 

Димер отпора повезује отпор у серији између извора светлости са жарном нити и извора напајања, а промена вредности отпора може подесити струју у извору светлости како би се постигла сврха затамњивања. Његови недостаци су велика потрошња енергије, ниска ефикасност, велика величина и незгодна контрола. Предности су што се могу користити и АЦ и ДЦ извори напајања и нема радио сметњи. Може се користити за осветљење лабораторија, аудио-визуелне демонстрације и опрему за навигацију брода.

Димер регулатора напона је аутотрансформатор. Секундарни напон се мења подешавањем контактног положаја четке са калемом намотаним изван јарма трансформатора. Има предности мање потрошње енергије, високе ефикасности и повећање оптерећења у оквиру називне снаге не утиче на оригинални степен затамњења. Недостатак је што је погодан само за наизменичну струју, тешке, обојене и црне метале који троше више и не могу се контролисати даљински.

 

Димер реактансе магнетног појачања мења индуктивну реактансу намотаја наизменичне струје мењајући јачину струје у једносмерном намотају намотаном на гвоздени јарам. Има добре перформансе затамњивања и лаку контролу, али је гломазан и гломазан и замењен је електронским димерима.

Електронски димер

 

У раним данима као склопни елементи су коришћени тиристори, а касније су коришћени тиристори. Овај димер има предности мале тежине, мале величине, високе ефикасности и једноставне даљинске манипулације и широко се користи. Његов недостатак је у томе што ако се не предузму ефикасне мере за филтрирање, доћи ће до радио сметњи, а затамњење је проблематично за изворе светлости са пражњењем у гасу, као што су флуоресцентне сијалице и сијалице са гасним пражњењем високог интензитета. Димери који користе транзисторе велике снаге или ФЕТ-ове могу превазићи овај недостатак.

 

Цивил диммер

 

За дом, канцеларију, конференцијску салу, школу, ходник и друге прилике. Линија је једноставна, цена ниска, а захтеви за перформансе нису високи. Уобичајени димери као што су стоне лампе и лустери могу задовољити потребе људи за светлом у различитим пословима и постићи сврху удобности, хигијене и уштеде енергије.

Димер за филмске и телевизијске сцене

 

Постоје две врсте једноструких и вишеструких кола, а свако коло има већи капацитет. Такође се назива и уређај за затамњивање са више кола, великог капацитета и чини систем. Карактерише га вишеструка кола, комплетне функције и доследно затамњење сваког кола. Постоје два начина управљања: ручна контрола и микрорачунарска контрола. Методе ручне контроле укључују аутоматску контролу, централизовану контролу, унакрсну контролу, суб-мастер контролу, главну контролу и пред-селекцију сцена, итд.; поред свих горе наведених функција, компјутерски контролисане такође могу да контролишу осветљење сцене према различитим сценама и временском реду. Светле и тамне информације се чувају у микрорачунару, а програм се аутоматски извршава према редоследу. Према посебним захтевима филмске и телевизијске сцене за осветљење, појавиле су се нове варијанте као што су звучно контролисани и програмски контролисани пригушивачи. Аеродромски диммер светла је уређај за подешавање осветљености аеродромских светла високог интензитета и система осветљења на аеродромима. У различитим временским условима, аеродромска светла би требало да буду у стању да усмере полетање и слетање авиона, а димер мора да испуњава захтеве за подешавање нивоа осветљености предвиђених у „Конвенцији о међународном цивилном ваздухопловству”. Комплетан систем осветљења аеродрома је постављен у великом домету и има велику даљину преноса. На потребан ниво осветљености не могу утицати напон напајања, оптерећење (укључујући прегоревање појединачних извора светлости) и дужина линије, а може се централно контролисати на торњу. Због тога је пригушивач светла на аеродрому тренутно подесив диммер константне струје који даје висок напон. Сваки извор светлости је повезан са секундаром сопственог изолационог трансформатора, а затим је примарни повезан серијски на високонапонски излазни терминал диммера, а излазна струја излазног терминала се подешава да би се постигла сврха затамњивања.

 

Интегрисани систем контроле дневног светла је аутоматски систем затамњивања са микрокомпјутерским системом. Користи се за централну контролу и контролу многих светла у многим канцеларијама или сличним местима у згради, која је синхронизована са интензитетом дневног светла и повезана је са распоредом радног времена у затвореном простору, како би се постигла сврха беспилотног рада и уштеде енергије. . Користи фотоелектричну контролу, временски програм и компјутерску технологију за контролу унутрашњег осветљења на потребном нивоу. Систем укључује затамњивање дневног светла, затамњивање контроле временског програма и затамњење аларма. Већина пригушивача су сијалице са жарном нити, а неколико су флуоресцентне сијалице.


Можда ти се такође свиђа

Pošalji upit