banner
Вести Detalji

Зашто ваш МЦБ путује? Како избећи окидање МЦБ-а


Шта је МЦБ (прекидач електричних инсталација)?

МЦБ или минијатурни прекидачи су заштитни електромагнетни уређаји који делују као прекидач у колу. Они аутоматски отварају коло кад год осете да је струја која пролази преко кола прешла одређену границу или вредност. Уређај се такође може користити као уобичајени прекидач за укључивање и искључивање ручно.

МЦБ-ови су такође познати као уређаји за окидање са временским кашњењем који искључују и искључују систем кад год постоји прекомерна струја која тече на дужи временски период и постоји опасност за цело коло. Међутим, у случају кратког споја, ови уређаји могу да се откаче и прекину напајање у року од 2,5 милисекунди.

У електричном систему 'Квар' је стање које настаје услед квара неке компоненте или погрешне електричне праксе. Квар може довести до веома опасне ситуације као што су експлозија и пожар ако се не отклоне на време, не само ово, колико времена квар остаје у систему, он континуирано погоршава здравље система изазивајући велике губитке енергије што доводи до повећаног топлотног стреса на систем. Грешке су опасне по систем и захтевају да се отклоне што је пре, тако да постоји потреба за таквим уређајем који не само да може да отклони квар, већ има и краће време отварања како би се уштедела енергија и минимизирати топлотни стрес.

Разлози због којих се МЦБс прекидају

Генерално, 2 врсте грешака које често ометају систем су:

  • Преоптерећење: Преоптерећење је стање квара које настаје у систему када коло повуче струју већу од његове називне. На пример, из утичнице од 6А, ако извучемо струју од 10А, стање се каже да је преоптерећење.

  • Кратак спој: Ово је стање у коме се ствара пут изузетно ниског отпора услед случајног или намерног повезивања између 2 или више проводника што доводи до наглог повећања струје до вршне вредности и напона који се минимизира на изузетно нижу магнитуду.

Минијатурни прекидач (МЦБ)

МЦБ или минијатурни прекидач је заштитни уређај који нуди заштиту од преоптерећења и кратког споја. Укључује биметални и соленоидни калем који искључује МЦБ у случају преоптерећења и кратког споја. У складу са ИЕЦ {{0}}, МЦБ се користи за ниже вредности од 0,5~125А.

Распоред МЦБ-а унутар ДБ-а

Према типу криве/апликације, МЦБ је 3 типа:

  • Б крива: Овај тип МЦБ-а има доњу зону кратког споја и може се користити за отпорна/светлосна оптерећења, на пример, светла, грејачи, итд.

  • Ц крива: Ови МЦБ имају већу зону кратког споја и могу бити корисни за индуктивна оптерећења типа/мотора, на пример: АЦ, фрижидер итд.

  • Д крива: Ови МЦБ-и имају веома високу зону кратког споја и генерално се користе за оптерећења која повлаче веома велику почетну струју као што су натријумске лампе.

Како избећи окидање МЦБ-а

  • Избегавајте коришћење вишеструких утикача и продужних каблова.

  • Замените све покидане и оштећене жице електричних уређаја и уређаја.

  • Искључите све електричне уређаје и уређаје када их не користите.

  • Мора да води рачуна о броју уређаја који се користе по топлом и хладном времену.

Дакле, они су сигурносни уређаји који не само да штеде електричне уређаје или уређаје ваше куће, већ и ожичење и целу кућу. Дакле, кад год се МЦБ откачи, постоји озбиљан разлог за то и са њим треба поступати опрезно.

Овде можете проверити наш читав асортиман МЦБ-а са њиховим карактеристикама


Можда ти се такође свиђа

Pošalji upit