banner
Знање Detalji

Метода операције бризгања пластике

Разликује се због материјала за обраду. Ињекционо ливење термопласта укључује процесе као што су пуњење, пластифицирање, убризгавање, притисак задржавања, хлађење и вађење из калупа. Преливање термореактивне пластике и гуме такође укључује исти процес, али температура бурета је нижа од температуре термопласта, а притисак убризгавања је већи. Калуп се загрева. Након што се материјал убризгава, потребно је да прође процес очвршћавања или вулканизације у калупу, а затим ослободи филм док је врућ.


Ињекционо бризгање се односи на модел са одређеним обликом. Растопљени колоид се убризгава у шупљину притиском да се формира. Принцип процеса је: растопити чврсту пластику на одређеној тачки топљења и убризгати калуп одређеном брзином кроз притисак машине за убризгавање. Унутрашњост, калуп се хлади воденим каналима да би се пластика учврстила како би се добио исти производ као и пројектована шупљина.


Ињекционо ливење (ињекционо преливање) је метода у којој се термопластични или термореактивни материјали за ливење равномерно пластифицирају у бурету за грејање, а затим се клипом или покретним вијком гурају у шупљину затвореног калупа.

Ињекционо ливење је погодно за скоро све термопласте. Ињекционо ливење се такође успешно користи за обликовање одређених термореактивних пластичних маса. Циклус бризгања је кратак (неколико секунди до неколико минута), а квалитет ливених производа може се кретати од неколико грама до десетина килограма. Може да формира обликоване производе сложених облика, тачних димензија и металних или неметалних уметака у једном тренутку. Стога, метода има снажну прилагодљивост и високу производну ефикасност.


Машине за бризгање подељене су у две категорије: машине за бризгање клипа и машине за бризгање шрафом. Састоје се од три дела: система за убризгавање, система стезања и пластичног калупа. Методе обликовања могу се поделити на:

(1) Издувни бризгање. Машина за убризгавање издувног типа за апликације за бризгање издувних гасова има издувни отвор у средини цеви и такође је повезана са вакуум системом. Када је пластика пластифицирана, вакуум пумпа може да испари водену пару, мономер и испарења садржане у пластици. Сексуалне супстанце и ваздух се извлаче кроз издувни отвор; сировине не морају бити претходно сушене, чиме се побољшава ефикасност производње и квалитет производа. Посебно је погодан за обликовање поликарбоната, најлона, плексигласа, целулозе и других материјала који лако упијају влагу.


(2) Проточно бризгање. Проточно бризгање може користити обичну машину за бризгање са покретним вијком. То јест, пластика се континуирано пластификује и истискује у шупљину калупа са одређеном температуром. Након што пластика испуни шупљину, завртањ престаје да се окреће. Потисак завртња се користи да се материјал у калупу држи под притиском одређено време, а затим се охлади и обликује. Проточно бризгање превазилази ограничења опреме за производњу великих производа, а квалитет делова може премашити максималну запремину убризгавања машине за убризгавање. Његова карактеристика је да се пластифицирани предмет не складишти у бурету, већ се континуирано екструдира у калуп, па је то метод комбиновања екструзије и ињектирања.


(3) Ко-бризгање. Ко-бризгање је метода која користи машину за ињектирање са две или више јединица за убризгавање за убризгавање различитих врста или различитих боја пластике у калуп истовремено или узастопно. Ова метода може произвести композитне производе са више боја и/или више пластике. Типично ко-ињектирање је бризгање у две боје и бризгање у више боја.


(4) Нема бризгања клизача. У калупу нема клизача, али продужена млазница машине за ињектирање директно убризгава растопљени материјал у сваку шупљину. Током процеса ињектирања, пластика у каналу за проток остаје истопљена и течна, и не излази са производом током вађења из калупа, тако да на делу нема остатака канала за проток. Ова метода обликовања не само да штеди сировине, смањује трошкове, већ и смањује поступке, чиме се може постићи потпуно аутоматска производња.


(5) Реакционо бризгање. Принцип реакционог бризгања је да се реакционе сировине упумпају у главу за мешање након што их дозира уређај за дозирање, судара се и меша у глави за мешање, а затим се убризгава у затворени калуп великом брзином за брзо очвршћавање, уклањање, и вађење производа. Погодан је за обраду неких термореактивних пластика и еластомера као што су полиуретан, епоксидна смола, незасићена полиестерска смола, силиконска смола и алкидна смола. Углавном се користи за обраду полиуретана.


(6) Ињекционо ливење термореактивне пластике. Зрнаста или агломерисана термореактивна пластика се пластификује у вискозно стање деловањем завртња у бурету са строго контролисаном температуром. Под већим притиском убризгавања, материјал улази у калуп унутар одређеног температурног опсега за умрежавање и очвршћавање. Поред промена физичког стања, термореактивно бризгање пластике има и хемијске промене. Стога, у поређењу са термопластичним бризгањем, постоји велика разлика у опреми за обликовање и технологији обраде.


Можда ти се такође свиђа

Pošalji upit