banner
Знање Detalji

Мере предострожности за бризгање пластике

Ињекционо бризгање је инжењерска технологија која укључује трансформацију пластике у корисне производе који могу задржати своја оригинална својства. Важни процесни услови бризгања су температура, притисак и одговарајуће време деловања који утичу на проток пластификације и хлађење.


контрола температуре

1. Температура бурета: Температура коју треба контролисати током процеса бризгања укључује температуру бурета, температуру млазнице и температуру калупа. Температура у прва два пролаза углавном утиче на пластификацију и течност пластике, док друга температура углавном утиче на проток и хлађење пластике. Свака пластика има другачију температуру протока. За исту пластику, због различитих извора или квалитета, температура протока и температура распадања су различите. То је због разлике у просечној молекулској тежини и дистрибуцији молекулске масе. Пластика у различитим врстама бризгања Процес пластификације у машини је такође различит, па је и температура бурета различита.


2. Температура млазнице: Температура млазнице је обично нешто нижа од максималне температуре цеви. Ово је да би се спречио „феномен саливације“ који се може појавити у правој млазници растопљеног материјала. Температура млазнице не би требало да буде прениска, иначе ће изазвати прерано очвршћавање растопа и блокирати млазницу, или ће перформансе производа бити погођене због прераног очвршћавања материјала убризганог у шупљину.


3. Температура калупа: Температура калупа има велики утицај на унутрашње перформансе и привидни квалитет производа. Температура калупа зависи од кристалности пластике, величине и структуре производа, захтева перформанси и других услова процеса (температура топљења, брзина ињектирања и притисак ињектирања, циклус обликовања итд.).


Контрола притиска

Притисак у процесу бризгања укључује притисак пластификације и притисак ињектирања, и директно утиче на пластификацију пластике и квалитет производа.

1. Притисак пластифицирања: (противпритисак) Када се користи машина за убризгавање вијака, притисак на врху вијка када се вијак ротира и повлачи се назива притисак пластифицирања, познат и као повратни притисак. Величина овог притиска може се подесити преко преливног вентила у хидрауличном систему. Код ињектирања, величина притиска пластификације је константна са брзином завртња. Када се притисак пластификације повећа, температура растопа ће се повећати, али ће се смањити брзина пластификације. Поред тога, повећање притиска пластифицирања често може учинити температуру растопа уједначеном, мешање пигмената једноличним, а гас у топљењу може бити испуштен. У општем раду, одлука о притиску пластифицирања треба да буде што је могуће нижа под претпоставком да се обезбеди добар квалитет производа. Специфична вредност варира у зависности од врсте пластике која се користи, али обично ретко прелази 20㎏/ц㎡.


2. Притисак убризгавања: У тренутној производњи, притисак убризгавања скоро свих машина за убризгавање се заснива на притиску који се примењује од стране клипа или врха завртња на пластику (прерачунато из притиска уља) као стандард. Улога притиска убризгавања у бризгању је да се превазиђе отпор протока пластике од бурета до шупљине, да се растопљеном материјалу да брзина пуњења калупа и да се сабије растопљени материјал.

Притисак убризгавања је подељен на притисак убризгавања и притисак држања, обично 1 до 4 притисак убризгавања + 1 до 3 притисак задржавања. Генерално, притисак задржавања је мањи од притиска убризгавања. Подесите у складу са стварним пластичним материјалом који се користи да бисте постигли најбоље физичке особине, изглед и захтеве величине.


Можда ти се такође свиђа

Pošalji upit